Lus hos hest

I vinterhalvåret ser vi jævnligt heste med lus.

Hestelusen er er ca. 2 mm. stor, og lever af at gnaske løse hudceller og skæl i sig på hesten. Den kan findes i stort antal på langhårede dyr. Den foretrækker området under pandelokken, på halen og manen. Er der mange lus, breder de sig ned af halsen og bringen.

Lusene giver anledning til udbredt kløe – hestene kan klø al pels af på halsen. Lusene kan ses med det blotte øje, men de kan være svære at finde i en tyk pels. Brug en lusekam til at frisere med, og fiksér lusene på et stykke klar tape – så er det nemmere at se dem. Hvis du er i tvivl, om det er en lus du har fanget, så kom forbi klinikken med den – i mikroskopet kan vi nemt afgøre det.

Lus smitter fra dyr til dyr via kontakt eller med børster, udstyr m.v. De kan godt kravle over på andre dyr incl. mennesker, men her lever de kun i få timer.

Behandling af lus er lidt besværliggjort af, at vi ikke har nogen godkendte midler til hest. Vi plejer at anbefale brugen af Effipro Kutan spray (loppemiddel til hund), men det er på eget ansvar.

Prøv først at sprøjte et enkelt sted på siden af halsen og vent 2 døgn. Hvis huden er upåvirket, kan du anvende det på resten af hesten. Man sprayer under pandelok (pas på øjne), mellem hårene i manen, og på halen, samt langs ryglinien og på hals og bringe.

Du skal bruge så meget, at pelsen føles gennemvåd. En stor hest bruger det meste af en 250 ml spray. Behandling af meget langhårede ponyer gøres nemmere, hvis der er mulighed for at klippe dem. Hvis én hest i flokken har lus, skal alle behandles, ellers kommer man ikke af med lusene.

Det stof, som Effipro består af (Fipronil) er testet på 200 islændere uden bivirkninger.

Husk også at vaske sadelunderlag og børster ved 60 grader eller læg det en nat i fryseren.