Fødsel hos hund

Længden af drægtigheden afhænger af flere ting, men gennemsnitlig er drægtighedslængden 63 dage. Hvis man har fået lavet en hormonundersøgelse af tævens blod op til parring for at finde det optimale tidspunkt, kender man terminsdatoen lidt mere præcist.

I det sidste døgn falder gennemsnitstemperaturen med ½ – 1 grad. (normaltemp. er 38,6 for langt til fleste hunde) Mange tæver trækker vejret lidt hurtigere under opblokningen, de halser. De bliver mere urolige og nogle vil forsøge at bygge rede. De har som reglen heller ikke lyst til at spise. Denne opblokningsperiode varer ca. 8 – 10 timer.

Tæven vil som regel klare fødslen selv uden problemer. Man bør dog holde den under opsyn, så man kan gribe ind, hvis den har brug for hjælp. Tæven har bedst af at føde i rolige vante omgivelser, da forstyrrelser kan forhale fødslen.

Når tæven føder trækker livmoderen sig sammen i veer og tæven hjælper selv til ved at bruge sine mavemuskler.

Hvalpen fødes som reglen sammen med fosterhinderne. Baglæns fødsel er normalt for hunde, faktisk kommer ca. 40 % af alle hvalpe til verden på denne måde. Normalt vil tæven straks slikke hvalpene, for at befri dem for fosterhinden og stimulere vejrtrækningen. Hvis tæven ikke gør dette, må man straks fjerne fosterhinden fra hvalpens hoved og suge luftvejene fri for slim. Herefter må man stimulere vejrtrækningen ved at gnubbe hvalpen i et håndklæde.

foedsel_web

Der er normalt fra få minutter til 1 time mellem fødslen af hver hvalp. Fødslen af alle hvalpe og fosterhinder kan tage op til 24 timer i alt, men der bør ikke være mere end 2-3 timer i mellem fødslen af hver hvalp. Går der mere end dette tidspunkt, så kontakt dyrlægen.

Når hvalpene dier hos tæven frigives hormonet oxytocin, der hjælper til med at trække livmoderen sammen. Det er dog alligevel en god idé at placere hvalpene indimellem i en varm kasse, mens fødslen står på, for at forhindre at tæven kommer til at skade dem.