Dorte Lebech

Jeg er uddannet dyrlæge i 1975 og kom til Vrønding 1. januar 1978.

Der har været dyrlægepraksis i Vrønding i hvert fald fra 1898. Dyrlæge H Kolind byggede Dyrlægeboligen på Røntoftevej 12 i Vrønding 1917. Der var da indrettet stald til kørehesten, apotek, hvor dyrlægen selv blandede medicin, samt foderrum og høloft. Dyrlæge Kolind havde nok forbygget sig, for allerede i 1922 solgte han praksis til Dyrlæge Alfred Poulsen. Denne havde praksis indtil 1948, hvor min far, Preben Lebech købte hus og praksis. Jeg overtog som 28 årig min fars praksis i 1978 kort efter hans død. Han blev kun 60 år.

Vrønding Dyreklinik åbnede med dette navn på adressen Sdr. Molgervej 52 d. 1. juli 1986. Der havde tidligere været brugsforening, døgnkiosk og sidst kaninavl i bygningen. Imens en arkitekt med særlig viden om dyrlægeklinikker, fik tegningerne på plads, fik vi ryddet de 100 m2 forretningslokaler for indmad og kaninefterladenskaber. Endvidere fik den tilstødende lejlighed et løft. Efter ombygningen blev det en rigtig fin klinik.

Indtil da havde jeg haft udkørende praksis til store husdyr, samt en lille bitte klinik på Røntoftevej. Det var ved overtagelsen i 1978 en rigtig landpraksis, mest med kreaturer, grise og heste. Men jeg havde i 1977 været ansat 1 år på Kolding Dyrehospital, hvor jeg derfor også havde fået erfaring i og interesse for behandling af smådyr. Derfor indrettede jeg husets gamle vaskehus til klinik (20 m2) og her behandlede jeg alt fra brækkede ben til diverse medicinske sygdomme. Det var uden røntgen og diverse laboratoriefaciliteter! Det skal ses på baggrund af, at der på dette tidspunkt kun var en lille interesse for at lade sine smådyr behandle, ja det måtte jo helst ikke koste noget. Konsultationsprisen var 48 kr. + moms både ved udkørende besøg og ved arbejde i klinikken i 1978.

5 år senere i 1983 blev praksis udvidet med Nim distriktet, da Dyrlæge Budtz valgte at gå på pension. Der for var der mulighed for at være 2 dyrlæger på stedet.

dorte17

Det var i firserne en stigende tendens til at lade sine hunde, katte og andre hobbydyr behandle i hørere grad end tidligere. Samtidig blev kravene til landbrugene større og større. Dette, samt at priserne på landbrugsprodukter blev relativt mindre, tvang mange landmænd til at ophøre med produktionen eller udvide produktionen til meget store enheder. Derfor er patientgrundlaget på klinikken nu, næsten kun hobbydyr. Jeg kører dog fortsat ud til Heste, fåre- gede samt kødkvægsbesætninger. Endvidere tager vi også ud til hjemmebesøg på smådyrsområdet ved særlige behov.

I årenes løb har der været knyttet en anden dyrlæge ud over mig selv. Jeg har prøvet at være en del af en større praksis, men det bekommer mig bedst og meget mere overskueligt at være en del af en lille praksis. I 2010 kom Dyrlæge Bonnie Horne til praksis. Bonnie har særlig interesse indenfor smådyr.

Vi har efterhånden fået alle moderne faciliteter og udstyr: Røntgen, digitalt både til almindelig brud og til tænder. Scanneren er i dag ganske uundværlig. Laseren til behandling af stort og småt. Hertil også tandudstyr, til såvel smådyr som heste. Laboratoriet er veludstyret, også til alle dyrearter.